Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Mikrobiom - naš operacijski sistem


Mikrobiom je nekakšen operacijski sistem našega telesa, kompleksna programska oprema, sestavljena iz genetske kode mikroorganizmov, ki usklajujejo in nadzorujejo številne biološke procese v naših telesih. Kot operacijski sistem v računalniku, mikrobiom usklajuje delovanje našega telesa in igra ključno vlogo pri našem zdravju in počutju.

Mikrobiom se nanaša na številne mikroorganizme, ki živijo v naših telesih, vključno z bakterijami, virusi, glivami in drugimi majhnimi organizmi. Največji in najpogosteje omenjan je črevesni mikrobiom, vendar obstaja tudi na drugih delih telesa, kot so koža, ustna votlina in reproduktivni sistem. Ti mikroorganizmi skupaj tvorijo kompleksen ekosistem, ki ima močan, če ne prav ključen, vpliv na naše zdravje in nas spremlja od rojstva do smrti. Raziskave so pokazale, da monotonost, neravnovesje ali motnje v mikrobiomu lahko prispevajo k številnim raznovrstnim zdravstvenim težavam.

Pomembna področja, kjer mikrobiom igra ključno vlogo:

Zdravje črevesja

Zdravje črevesja je tesno povezano z ravnovesjem in raznolikostjo našega mikrobioma. Mikroorganizmi v črevesju pomagajo pri prebavi in absorpciji hranil in tudi presnovi. Ko je mikrobiom porušen, lahko pride do prebavnih motenj, pa tudi do zdravstvenih težav, kot so sindrom razdražljivega črevesa (SRČ) in kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB). Ohranjanje zdravega mikrobioma prek uravnotežene prehrane in življenjskega sloga je ključnega pomena za optimalno delovanje črevesja.

Imunski sistem

Mikrobiom igra ključno vlogo pri regulaciji našega imunskega sistema. Pomaga našim imunskim celicam, da se naučijo, kateri snovi so neškodljive in kateri škodljive. Ko je mikrobiom neuravnotežen, lahko pride do preveč aktivnega imunskega sistema, kar vodi v avtoimunske bolezni ali alergije. Ohranjanje ravnovesja in raznolikosti mikrobioma prispeva k pravilnemu delovanju imunskega sistema.

Zaščita pred patogeni

Mikrobiom v telesu deluje kot obrambni ščit, saj naseljuje črevo in se tekmuje z morebitnimi patogeni za prostor in vir hrane. S svojo prisotnostjo in aktivnostjo preprečuje razmnoževanje škodljivih bakterij in mikroorganizmov ter ohranja ravnotežje. Poleg tega mikrobiom proizvaja snovi, ki lahko neposredno uničijo patogene, kar dodatno krepi našo odpornost proti okužbam.

Psihološko zdravje

Nedavne raziskave kažejo na močno povezavo med mikrobiomom in duševnim zdravjem. Črevesno-možganska os, dvosmerna komunikacijska pot med našim črevesjem in možgani, igra ključno vlogo pri duševnem počutju. Mikrobiom vpliva na proizvodnjo nevrotransmiterjev, kemikalij, ki uravnavajo naše razpoloženje in čustva. Neravnovesja v mikrobiomu so bila povezana z motnjami razpoloženja, kot sta depresija in anksioznost.

Medtem, ko je to le nekaj ključnih funkcij mikrobioma, za katere natančneje poznamo delovanje, pa znanstveniki raziskujejo še druge potrjene funkcije mikrobioma, kjer razumevanje povezav še ni v celoti razjasnjeno:

Vpliv mikrobioma na fiziološke in mentalne procese

Raziskuje se, kako mikrobiom vpliva na fiziološke procese, kot je absorpcija hranil, ter na mentalne procese, vključno s funkcijo spomina, učenjem in razpoloženjem.

Vpliv mikrobioma na emocionalno in socialno vedenje

Znanstveniki zdaj preučujejo, kako mikrobiom oblikuje naše obnašanje, način socialne interakcije in prehranske navade.

Vloga črevesnih vnetij v razvoju možganskih vnetij

Povezava med črevesnimi in možganskimi vnetji je predmet aktivnih raziskav. To nam bo omogočilo boljše razumevanje nevroloških bolezni.

Vloga mikrobioma na telesno težo

Kako mikrobiom vpliva na uravnavanje telesne teže ostaja široko raziskano področje. Nova odkritja o tej temi so ključnega pomena za ohranjanje vitkosti in vitalnosti.

Skrb za zdravje mikrobioma

Zdaj, ko razumemo pomembnost mikrobioma, raziščimo še načine s katerimi lahko dosežemo primerno pestrost mikrobioma in seveda zdravo ravnovesje med prebivalci mikrobioma. Tu nam rešitve predstavljajo predvsem prehrana, življenjski stil in ciljno usmerjena dopolnila.

Prehrana

Hrana, ki jo uživamo, neposredno vpliva na naš mikrobiom. Raznolika in uravnotežena prehrana, bogata z sadjem, zelenjavo, stročnicami, polnovrednimi žiti in fermentiranimi živili, podpira zdravje mikrobioma. Vključevanje živil, bogatih s probiotiki in prebiotičnimi viri, kot so jogurt, kefir, česen in čebula, v našo prehrano lahko prispeva k zdravju mikrobioma. Po drugi strani pa lahko predelana živila, sladkor in nezdrave maščobe, negativno vplivajo na mikrobiom. Zelo negativen vpliv na mikrobiom imajo tudi vsi konzervansi. Izbirajte med polnovrednimi in nepredelanimi živili, ki hranijo črevesne mikroorganizme in podpirajo zdravje mikrobioma.

Življenjski slog

Številni dejavniki življenjskega sloga imajo vpliv tudi na zdravje mikrobioma. Izkazalo se je, da redna telesna aktivnost spodbuja raznolike in koristne bakterije v črevesnem mikrobiomu. Na drugi strani stres, ruši ravnovesje mikrobioma, zato je pomembno upravljati stres in zmanjševati njegove negativne vplive na zdravje. Negativen vpliv na mikrobiom imajo tudi številni toksini, med katere uvrščamo tudi nikotin in čezmerno uživanje alkohola.

Prehranska dopolnila

Probiotiki, živi mikroorganizmi, ki prinašajo koristi za zdravje, ko jih zaužijemo, predstavljajo dragocen dodatek za podporo mikrobiomu. Pomagajo obnoviti ravnovesje in izboljšati zdravje črevesja, še posebej po jemanju antibiotikov ali ob trajnih farmakoloških terapijah. Prebiotiki, so neprebavljive vlaknine, ki služijo kot hrana koristnim bakterijam, lahko spodbujajo raznolikost mikrobioma. Postbiotiki so presnovki, ki lahko uravnavajo ravnotežje mikrobioma, krepijo imunski sistem in izboljšujejo prebavo ter druge vidike našega zdravja.

Kot vidimo mikrobiom, naš operacijski sistem, igra ključno vlogo v splošnemu zdravju in počutju. Razumevanje njegovega vpliva na številne funkcije nas usmerja k modrejšim odločitvam za podporo njegovega zdravja. Podpora mikrobioma preko uravnotežene prehrane, zdravega načina življenja in izbire pravnih dopolnil lahko odklene skrite moči, ki nas bodo pomaknile na splošno višjo kakovost življenja.

November 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio