Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Utišajte kandido!


Pomen dobrih medsebojnih odnosov je zelo dobro poznan nam vsem. Če živimo v sožitju in z dobrimi odnosi, skrbimo za dobrobit drug drugega ter lahko hitro in učinkovito rešimo nesoglasja med nami in poskrbimo, da se nezaželene stvari ne razširijo med nas.

Opisan odnos lahko primerjamo tudi s stanjem eubioze telesnega mikrobioma, ki je ključnega pomena za ohranjanje in krepitev našega zdravja in splošnega dobrega počutja. Mikrobiom je namreč naš virtualni organ, ki vpliva na zdravje prav vseh ostalih sistemov in organov v telesu.
Vsi mikroorganizmi telesnega mikrobioma živijo v nekem ravnovesju, kjer prevladujejo zdravju koristni mikroorganizmi, ki vse patogene oz. škodljive vrste mikroorganizmov zavirajo pri njihovem razmnoževanju oz. širjenju po našem telesu.

Problem lahko nastane, ko se stanje mikrobioma spremeni oz. poruši in dobijo patogeni mikroorganizmi več prostora za širitev po človeškem telesu. Eden izmed najnevarnejših mikroorganizmov, ki lahko v našem telesu naredi precej škode, je Candida albicans, ki ji pogovorno pravimo tudi »kandida«.

Kandida je normalno prisotna v človeškem telesu.

Candida albicans je predstavnica gliv kvasovk, ki jih najdemo pri vsakem od nas in so sestavni del našega zdravega telesnega mikrobioma. V telesu se nahaja v ustni votlini, črevesju in urogenitalnem predelu. Če so mikroorganizmi telesnega mikrobioma v uravnoteženem medsebojnem odnosu, potem je kandida popolnoma nenevarna in naseljuje naše telo na asimptomatski način.

Oslabljen imunski sistem, neuravnotežena in enolična prehrana, uporaba antibiotikov, poškodovane sluznice dihal ali črevesja, različne stresne situacije in ostali zunanji škodljivi dejavniki lahko vplivajo na spremembe v sestavi telesnega mikrobioma. Kandida je oportunističen patogen in izkoristi vsako priložnost v času neuravnoteženega mikrobioma za svojo širitev po telesu.

Zakaj je kandida tako nevarna?

Kandida lahko v primeru povečane širitve po sluznicah črevesja in drugod po telesu povzroči različna vnetja, v črevesju pa lahko povzroči pojav prepustnega črevesja, kar lahko privede do prehajanja raznih toksinov, bakterij ali glivičnih spor kandide v krvni obtok. V primeru, da uspejo glivične celice kandide ustvariti biofilm na mestu njihovega razrasta in začnejo tvoriti tudi hife - nitkasti izrastki, preko katerih se širi mreža glivičnih celic, potem je to stanje, ki zahteva daljše obdobje za zdravljenje. Candida albicans je zelo prilagodljiva na različne pH vrednosti in temperature v telesu, zato lahko njene celice naselijo več različnih lokacij po telesu.

Simptomi, ki nakazujejo na okužbo s kandido:

- Ekcem, psoriaza, koprivnica in izpuščaji;
- Vneta črevesna stena, koža ali urogenitalni predel;
- Bolečine v predelu trebuha in urogenitalnega predela;
- Slabo počutje;
- Občutek, da ste brez energije;
- Težave z zbranostjo;
- Težave z nihanjem razpoloženja;
- Alergije.
 


Kako kandidi onemogočiti njeno širjenje po telesu?

Omenjeno je bilo, da je kandida oportunističen patogen, torej bo do širitve tega patogena prišlo samo v primeru, ko se bo v telesu porušilo uravnoteženo stanje z ostalimi mikroorganizmi telesnega mikrobioma, še posebej v črevesju. Da do tega nebi prišlo, je ključnega pomena, da poskrbimo za zdravo in uravnoteženo prehrano, ki vsebuje zadostne količine vlaknin, vitaminov, polifenolov in raznovrstih mlečnokislinskih bakterij (fermentirana živila). Nujno je potrebno omejiti uživanje predelane industrijske hrane, ki je hranilno revna in bogata s sladkorji in trans maščobnimi kislinami. Vsekakor se je potrebno izogibati tudi živilom, ki vsebujejo konzervanse, saj ti ubijajo bakterije tudi v črevesju. Raznolika zdrava prehrana bo poskrbela za raznolik črevesni mikrobiom, ki bo poskrbel, da glivične celice kandide ne bodo uspele priti do hranil, ki bi lahko omogočili njihovo pretirano razmnoževanje.

Če pa se že soočate s kandido, imate oslabljen imunski sistem ali jemljete zdravila, kot so antibiotiki, zaviralci protonske črpalke ali statini, ki vplivajo na rušenje zdravih razmerij med črevesnimi mikroorganizmi, je priporočljivo uživanje dodatnih probiotičnih kompleksov, ki bodo podprli ohranjanje zdravih razmerij in preprečili širjenje kandide. Večstopenjsko fermentiran probiotičen napitek Multi EM ferment je v In vitro študiji v roku 24 ur uničil 80% kandide, kar je izjemen rezultat.

Nekaj sprememb v prehrani in preproste rešitve, kot je dodajanje izbranih mikroorganizmov s probiotičnimi lastnostmi, lahko hitro vplivajo na izboljšave razmerij v mikrobiomu in zatrejo neželeno zvišanje kandide v telesu, kar ugotavljajo tudi druge znanstvene raziskave.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio