Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

5 najpomembnejših vlog silicija za podporo strukture telesa


Človeško telo za zdravje potrebuje veliko različnih hranil in mineralov. Kalcij je na primer zelo pomemben za kosti, magnezij pomaga pri delovanju mišic, železo pa pomaga prenašati kisik po telesu. Kaj pa silicij? Izkazalo se je, da silicij pomaga pri vsem, od zdravja kosti, do zdravja kože! Raziščimo pet najpomembnejših vlog silicija za podporo naše telesne strukture.

(1) Silicij je pomemben za zdravje kosti

Silicij je pomemben za zdravje kosti. Pomaga tvoriti kostno in hrustančno tkivo, ki sta glavni sestavini kosti. Silicij je pomemben tudi za ohranjanje kostne gostote in preprečevanje osteoporoze, starostne bolezni, zaradi katere kosti postanejo krhke in se zlahka zlomijo.

(2) Silicij ohranja zdravje ožilja

Silicij je mineral, ki pomaga ohranjati zdrave krvne žile. Prav tako pomaga ohranjati elastičnost krvnih žil in preprečuje aterosklerozo ali otrdelost arterij.

Silicij je bistven element za rastline, živali in ljudi. Naše telo ga ne more proizvesti samo, zato ga moramo dobiti iz živilskih virov, predvsem iz zelenjave in žit (ki vsebujejo tudi veliko vlaknin).

(3) Silicij vpliva na hrustanec

Silicij ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega hrustanca. Hrustanec je vrsta vezivnega tkiva, ki zagotavlja oporo, prožnost in blaženje udarcev v sklepih. Glavni sestavini te strukture sta kolagen (vrsta beljakovin) in proteoglikani (vrsta glikozaminoglikanov).

Matrica je zaradi vsakodnevnih gibov nenehno obremenjena, kar sčasoma obrabi njeno sestavo. To lahko povzroči togost ali bolečino, če ni na voljo dovolj silicija za pravilno obnovo strukture matriksa.

(4) Silicij namaže sklepe

Silicij je pomemben za zdravje vaših sklepov. Silicij prispeva k proizvodnji sinovialne (sklepne) tekočine, ki maže sklepe, pomaga ohranjati zdravje hrustanca in blaži sklepe.

Poleg tega silicij prispeva k znižanju vnetja v telesu in preprečuje osteoartritis, saj izboljšuje pretok krvi v kosti in tkiva - tudi v tista, pri katerih obstaja tveganje za razvoj tega bolečega stanja.

Silicij pomaga tudi pri preprečevanju protina, saj zmanjšuje raven sečne kisline v krvi (kristali sečne kisline povzročajo vnetje).

(5) Silicij pomaga vzdrževati raven kolagena v telesu

Kolagen je beljakovina, ki sestavlja vezivno tkivo. Telesu zagotavlja strukturo in trdnost ter pomaga ohranjati kožo, kosti in sklepe. Kolagen skrbi tudi za zdrave lase, nohte in zobe.

Z leti, se zaradi naravnih procesov, kot sta staranje in poškodbe zaradi ultravijoličnega sevanja (izpostavljenost soncu), zmanjša sposobnost telesa, da proizvaja kolagen. Posledica tega je manj zdrava koža na obrazu ali rokah - in lahko celo vpliva na vaš vid, če se na očesni roženici pojavijo brazgotine!

Silicij pomaga vzdrževati raven kolagena v telesu, saj izboljšuje njegovo sintezo v celicah, imenovanih fibroblasti, ki sestavljajo večino vezivnega tkiva v živalih.

Skrb za optimalno vzdrževanje ravni silicija

Veliko ljudi meni, da je silicij pomembna sestavina človeškega telesa, vendar se le redki zavedajo, kako zelo pomemben je v resnici. Silicij pomaga ohranjati zdrave kosti, sklepe in vezivno tkivo. Pomemben je tudi za močne lase in nohte - brez zadostne količine tega minerala boste opazili tanjšanje las ali krhanje nohtov.

Silicija začne občutneje primanjkovati okoli 40. leta starosti in do 70. leta starosti izgubimo skoraj polovico vseh zalog! Nedavna študija je pokazala tudi, da se v obdobju nosečnosti nivo silicija zniža za 300% v primerjavi z nenosečimi ženskami iste starosti – to lahko opazimo že tudi z znaki, kot so tanjšanje las in pospešeno izpadanje las, ki se pogosto pojavljajo v poporodnem obdobju. Takrat je čas, da se ponovno napolnijo zaloge silicija. Optimalnejši nivo silicija bo podprl tudi boljše ohranjanje čvrstosti kože po nosečnosti in prekinitvi dojenja.

Silicij je zelo pomemben mineral za ohranjanje zdravja. Žal zaradi sodobnih načinov prehranjevanja in upada mineralnih vrednosti v sadju, zelenjavi in žitih ni več samoumevno, da bomo potrebe pokrili le s prehrano. Kakovosten dodatek silicija je tu lahko v veliko pomoč. Preverite le, da ima visoko biorazpoložljivost, saj se silicij zelo slabo vsrkava v telo, zato izbirajte izključno med organskimi oblikami silicijevih dodatkov – med organskimi pa ima daleč najboljšo razpoložljivost mikroniziran organski silicij, ki se ponaša s 300% višjo topnostjo.

Če ste doživeli že preko 40 novoletnih praznovanj, vsekakor razmislite o svojih vrednostih silicija. Zadostna preskrba telesa s silicijem vam lahko prihrani številne bolečine, izboljša vašo gibljivost in kostno maso in nenazadnje izbriše kakšno leto iz vašega obraza. To se pa že splača, kajne?

December 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio