Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

HIT prehranski plan za pomoč pri histaminski intoleranci


Splošno o histaminu:

Histamin je biogeni amin, ki nastane iz prostih aminokislin (histidin, tirozin, triptofan, ornitin in lizin), ki se nahajajo v telesu. Histamin se v telesu skladišči in nastaja v celicah imunskega sistema mastocitih, ki se nahajajo v bližini krvnih žil ali živcev.

Osnovne naloge histamina v telesu so: krčenje gladkih mišic, širjenje žil in posledično povečanje njihove prepustnosti, povečano izločanje sluzi, pospešeno bitje srca, aritmije, izločanje želodčne kisline, uravnava krvni tlak in povzroča draženje živčnih vlaken.


Patologija histamina:

Vnetni odziv (posledica reakcije oz. vezave IgE protiteles na imunske celice pri zaznavi tujkov v telesu):

V primeru aktivacije in vezave protiteles IgE na receptorje tkivnih mastocitov, se iz mastocitov sprosti histamin, ki se potem veže na okoliška tkiva in povzroči histaminska vnetja z izrazitim otekanjem tkiva, pospešenim izločanjem sluzi in krčenjem gladkih mišic v sluznicah. Histaminska vnetja opazimo pri alergijah, ki se lahko kažejo na koži (koprivnica, izpuščaji), v prebavilih (driska) in dihalih (astmatični napad ali seneni nahod). Učinek histamina je lokalen, hiter in kratkotrajen. Aktivacijo protiteles IgE sproži v telesu alergen ali parazit, ki ga mora imunski sistem nevtralizirati oz. uničiti. V primeru aktivacije IgE zaradi alergenov, pride do alergijskih preobčutljivostnih reakcij.

Histaminska intoleranca - HIT (preobčutljivostna reakcija, posledica kopičenja histamina v telesu):

Do histaminske intolerance pride v primeru, da v telesu nimamo dovolj encimov, ki povzročajo razpad histamina. Glavni encim, ki ima v telesu nalogo razgradnje histamina je diaminooksidaza (DAO), ki se izloča v tankem črevesu in navzgornjem kolonu. Če je v telesu zadosti encima DAO, potem ljudje nimamo problemov s histaminom in lahko uživamo vsa živila. Zmanjšano delovanje encima DAO, ki je lahko prirojeno ali pridobljeno, povzroča kopičenje histamina v telesu. Alkohol je eden glavnih prehranskih vzrokov za omejeno delovanje encima DAO. To potem povzroča široko paleto simptomov v tistih delih telesa, kjer se histamin shranjuje in vpliva na tkiva.



Živila bogata s histaminom (potrebno se jih je izogibati v primeru zmanjšanega delovanja encima DAO):

Pijače (črni in zeleni čaj, alkoholne pijače, energijske pijače)
Mlečni izdelki (jogurt, sir, pinjenec, kefir)
Meso in ribe (prekajeno in dimljeno meso, suhomesnati izdelki, konzervirane ribe, sušene ribe, morski sadeži, ribe - tuna, skuša, sardele, sardoni)
Zelenjava (kislo zelje, kisle kumarice, paradižnik, jajčevci, špinača)
Sadje (banane, jagode, pomaranče, limone, kivi, ananas, maline)
Stročnice (soja in sojini izdelki, fižol, čičerika, leča)
Čokolada in kakav
Konzervirana hrana
Živila z vsebnostjo kisa (majoneza, kečap, gorčica, prelivi)
Hrana obdelana z aditivi

Prehranska navodila pri HIT:

Najbolj učinkovita terapija proti histaminski intoleranci je omejitev vnosa hrane, bogate z histaminom. Izbor tovrstnih živil zna biti sicer problematičen, saj proizvajalci običajno na izdelkih ne navajajo vsebnosti histamina.

Histamin se nahaja skoraj v vseh živilih. Količina histamina je odvisna od stopnje zorenja, konzerviranja in roka trajanja živila. Sveža živila ne vsebujejo histamina, najdemo pa ga v postani hrani ter hrani, ki prehaja čez proces zorenja.

Pomembno se je izogibati živilom, ki negativno vplivajo na delovanje encima DAO: alkohol, energetske pijače, zeleni, črni čaj, jajčni beljak in jogurt (določene bakterije lahko v prebavilih ustvarijo histaminu podobno snov).

Potrebno je tudi omejiti oz. prekiniti jemanje zdravil, ki zavirajo delovanje encima DAO.
Pri tem se je potrebno posvetovati z osebnim zdravnikom ali farmacevtom in najti ustrezne rešitve ali zamenjave terapije z zdravili!

Pri ugotavljanju, katero živilo pri posamezniku vpliva na povečano izražanje simptomov histaminske intolerance, je najboljši način ločevalna dieta. Vsak posameznik lahko izključuje in vključuje posamezna živila, ki naj bi vplivala na pojavnost simptomov in tako določi, katera živila se lahko uživa in katera ne.

Pomoč naravnih terapevtskih rešitev pri HIT:

Zeostar – najfineje mikroniziran zeolitni prah, ki ima povprečno velikost delcev 3 µm, ima odlično sposobnost vezave histamina, kar potencialno prepreči nalaganje histamine v tkivih po telesu in prepreči alergijske reakciije. S pomočjo zeolitnega prahu se histamin enostavno izloči iz telesa.

Multi EM ferment – fermentiran napitek z 31 sevi efektivnih mikroorganizmov (probiotikov) in biodostopnimi hranili, ki so ključnega pomena za zdrav in uglašen črevesni mikrobiom, ki poskrbi za zdravo črevesno sluznico, ki ne prepušča histamina do črevesnih celic, kjer bi prišlo do absorpcije histamina. V zdravi črevesni sluznici se nahaja tudi encim diaminooksidaza (DAO), ki je eden glavnih encimov, ki omogoči razgradnjo histamina.

Neotosil – kompleks biodostopnih polifenolov in bioaktivnih vitaminov preprečuje nastanek vnetij, ki so eden glavnih simptomov histaminske intolerance in tudi vnetnega odziva, ki ga sproži pretirana reakcija imunskega sistema s povečano količino sproščenega histamina.

Asta Ω3 Premium - Ω3 maščobne kisline ščitijo pred razvojem tihih vnetij in krepijo strukturo celičnih membran. V raziskavah je bilo opaženo, da Ω3 maščobne kisline pozitivno vplivajo na delovanje črevesnih bakterij, katerih produkt presnove je butirat – kratko verižna maščobna kislina, ki predstavlja enega najpomembnejših virov energije za delovanje črevesnih celic. To vpliva tudi na optimalno sestavo črevesnega mikrobioma, kjer prevladujejo zdravju koristne bakterije. Astaksantin v Premium Asta Ω3 olju poskrbi še za dodatno antioksidativno zaščito telesa, kar pripomore k preprečevanju razvoja tihih vnetij in podpira zdravje.

Za protokol uporabe naravnih prehranskih terapevtskih rešitev pokličite na telefonski številki 031 722 622 in 031 722 122 ali pišite na mail: office@eubioma.si.

Z veseljem Vam svetujemo in pomagamo pri iskanju najboljše rešitve za Vas.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio