Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Kaj odlikuje dober probiotik?


Ponudba probiotikov je na trgu prehranskih dopolnil ogromna. Verjamemo, da se vam je že zgodilo, ko ste samo stali pred polico s probiotiki v lekarni ali trgovini in se spraševali: "Kateri je najboljši probitik zame?"

Naš nasvet je, da se odločite za kombinacijo probiotikov, prebiotikov in postbiotikov, ki jih odlikuje RAZNOLIKOST in njihovo MEDSEBOJNO SOŽITJE (simbioza).


Skrb za uravnovešen črevesni mikrobiom je ena izmed najpomembnejših skrbi za zdravje, ki si jo lahko poklonite. V telesu imamo 2 kg črevesnih mikroorganizmov, ki sestavljajo črevesni mikrobiom in tvorijo nekakšen operacijski sistem za delovanje naših teles.

Pester in uravnovešen črevesni mikrobiom omogoča življenje brez prebavnih težav, odlično presnovo, dobro izrabo hranil, optimalno delujoč imunski sistem in visoko raven telesne energije.

V črevesnem mikrobiomu je najpomembnejše pravo ravnovesje med njegovimi "prebivalci", ki pa ga vsakodnevno hitro zanihajo že monototna prehrana, konzervansi v živilih, stres, pesticidi, antiobitiki, nekatera zdravila, onesnaženje in številni drugi dejavniki.

Za odpravo težev, ki jih povzročajo takšna nihanja se najpogosteje uporabljajo probiotična prehranska dopolnila, ki pa so si med seboj zelo različna. Poglejmo si kriterije, ki bi jih moral izpolnjevati najboljši probiotik:

1) Število bakterij v odmerku

Da dosežemo pozitivno delovanje moramo najprej zagotoviti minimalno potrebno število živih probiotičnih bakterij v dnevnem odmerku, ki se bo odrazilo v pozitivnem delovanju. Pri nekaterih sevih za pozitivno delovanje zadostuje že med 1 in 3 milijardami živih probiotičnih bakterij, drugi potrebujejo precej več, tudi do 20 milijard. Kadar s probiotiki podpiramo in ohranjamo zdravje je smiselno dnevno uživanje vsaj 20 milijard raznovrstnih koristnih bakterij. Uživanje visokih odmerkov probiotikov je v splošnem varno. Kadar s probiotiki podpiramo odpravljanje zdravstvenih težav, nam bodo v splošnem zadostovali odmerki v višini med 20 in 50 milijardami za odrasle osebe. Višji odmerki načeloma niso smiselni, saj jih telo ne more uporabiti. Edini primer, kjer se uživanje odmerkov višjih od 50 milijard dnevno splača, je ob akutnih diarejah, ki so jo povzročili patogeni (npr. zaužitje pokvarjenega živila). 

2) Raznovrstnost in prava kombinacija sevov

Človeško telo naseljuje preko 1.000 različnih mikroorganizmov, ki jih delimo na koristne, patogene in komenzalne. 99 % teh mikroorganizmov se nahaja v črevesnem mikrobiomu. Kombinacije in zastopstvo različnih sevov je od človeka do človeka popolnoma različno, kar nas med drugim dela unikatne posameznike. V prvi vrsti je najpomembnejše razmerje med koristnimi in patogenimi mikroorganizmi, ki mora biti vsaj 85 % : 15 % v prid koristnim, da ostajamo v stanju eubioze (t.j. zdravega ravnovesja).

Vsem nam je skupnih 47 sevov dobrodejnih pozitivnih mikroorganizmov, kadar je naš črevesni mikrobiom v uglašenem zdravem stanju. Seveda pa to ne drži ves čas in za vse; marsikdo se sprehaja po svetu z bistveno manj koristnih mikroorganizmov v svojem črevesnem mikrobiomu. Že ena sama antibiotična terapija lahko zdesetka črevesni mikrobiom, njegova obnova pa lahko traja leta in leta! Tu velja omeniti tudi, da nekatera zdravila, ki se uživajo na dolgi rok (npr. zaviralci protonske črpalke in NSAR) stalno slabijo pestrost mikrobioma. 

Za obnovo ravnovesja in povrnitev zdrave pestrosti črevesnega mikrobioma je potrebno izbrati dopolnilo, ki vsebuje več deset raznovrstnih sevov koristnih bakterij, ki morajo biti v pravih medsebojnih razmerjih. Najbolje se obnesejo probiotični dodatki s preko 30 raznovrstninim koristnimi bakterijami. 

3) Sposobnost naseliti črevesno mikrobioto

Ko zaužijemo probiotike, je njihov prvi preizkus prehod preko kislega okolja v želodcu. To je za marsikatere inhibirane seve v kapsulah, ki nimajo posebnega enteričnega ovoja, poseben izziv. Inhibirani sevi so v stanju zimskega spanja in če jih takrat izpostavimo kislemu okolju želodca se niso sposobni braniti. Prehod skozi želodčno kislino je najlažji živim probiotičnim bakterijam, ki imajo naravno sposobnost preživetja v takšnem okolju tudi do 4 ure, kar je več kot dovolj da prispejo do črevesja. Žive koristne bakterije boste našli v tekočih oblikah.

Drug izziv je dejanska naselitev črevesnega mikrobioma. Nekateri probiotični sevi se nikdar ne naselijo in to tudi ni njihov namen. Takšni običajno samo pomagajo pri razreševanju določenih akutnih situacij in običajno niti ne spadajo med stalne zastopnike v zdravem črevesnem mikrobiomu. Kadar iščete trajne rešitve in ciljate na obnovo črevesnega mikrobioma, potrebujete seve, ki so sposobni ponovne naselitve črevesnega mikrobioma.

Najodličnejši v delovanju in povračanju eubioze v črevesni mikrobiom je Fermentiran napitek Multi EM ferment, ki vsebuje kombinacijo 31 raznovrstnih koristnih bakterij, ki posnemajo optimalen črevesni mikrobiom. Ker je v tekoči obliki ga je preprosto odmerjati, v splošnem se priroroča 20 ml dnevno, kar prinaša 20 milijard živih koristnih bakterij. A to še ni vse, njegovo delovanje je obogateno s pre- in postbiotiki iz 31 raznovrstnih rastlinskih virov, ki sinergijsko prispevajo k zdravju črevesja.

Uglašen črevesni mikrobiom je potreben tako za vzdrževanje zdravja, kot tudi za uspešno zdravljenje bolezni. Ni nujno, da bo (samo) uživanje probiotikov odpravilo bolezen ali zdravstveno težavo, je pa zelo verjetno, da brez dobrodejnih mikroorganizmov in vzpostavitve normalnega ravnovesja v črevesnem mikrobiomu t.j. evbioze težave sploh ne boste odpravili.

Probiotični izdelki nimajo kontraindikacij in gredo z roko v roku z vsemi dopolnili in zdravili. Izberite si najboljšega!



November 2023
 
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio