Danes je na svetu več kot 446 milijonov ljudi s sladkorno boleznijo, med njimi pa prevladuje sladkorna bolezen tipa 2. Po napovedih zdravnikov bo ta številka vztrajno rasla, saj ima ogromno ljudi porušeno stanje v mikrobiomu – kar pa je, kot kažejo raziskave, glavni vzrok za pojav sladkorne bolezni tipa 2.
Ker smo prepričani, da si ne želite zboleti za diabetesom, si podrobneje oglejmo povezavo med stanjem vašega mikrobioma in diabetesom in razmislimo, kako se tej bolezni lahko izognemo.Različne vrste sladkorne bolezni in njihov izvor
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, pri kateri trebušna slinavka ne proizvaja dovolj inzulina (hormona, ki uravnava raven glukoze - krvnega sladkorja) ali pa telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito uporabiti.
Obstajajo tri glavne vrste sladkorne bolezni:
•
Sladkorna bolezen tipa 1, kjer je bolnik odvisen od inzulina. Pri tipu 1 gre za nezmožnost telesa za proizvodnjo zadostne količine inzulina, da bi absorbiral sladkor (glukozo) iz hrane in ga tako ne more pretvoriti v energijo. To je kronično stanje, ki ga je težko zdraviti.
•
Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi, ko telo ne proizvaja ali ne uporablja inzulina v polni meri. To je najpogostejša vrsta sladkorne bolezni, bolnik pa ni odvisen od dodatkov inzulina, temveč se mora držati primerne diete. Večina bolnikov z diabetesom tipa 2 ima prekomerno telesno težo in je telesno premalo aktivnih. V 80 % primerov je to obliko diabetesa možno preprečiti
•
Nosečniška sladkorna bolezen se pojavi v času nosečnosti in v večini primerov izzveni po porodu. Nekatere nosečnice lahko nosečniško sladkorno bolezen nadzorujes primerno prehrano, nekatere pa potrebujejo dodatke inzulina.
Uravnotežen mikrobiom je ključ do vašega zdravja
Zanimivo je, da je mikrobiom vsakega človeka tako edinstven, da ga lahko primerjamo s prstnimi odtisi. Poznamo več kot 10.000 različnih bakterij, znanstveni podatki pa kažejo, da jih je v človeškem telesu 1,3-krat več, kot vaših lastnih celic. Približno 95 % mikrobioma se nahaja v prebavilih; glede na del prebavnega trakta je različna struktura mikrobioma. Mikrobiom močno vpliva na najrazličnejše fiziološke procese, kot so metabolizem, delovanje imunskega sistema in celo duševno stanje. Obenem pa je
porušeno stanje mikrobioma eden glavnih vzrokov za sladkorno bolezen tipa 2!
Povezava mikrobiom : diabetes
Nedavna študija je raziskovala razmerje med sestavo črevesnega mikrobioma in občutljivostjo celic na inzulin. Študija je potrdila povezavo med prisotnostjo 36 bakterij v črevesnem mikrobiomu in ravnmi glukoze in inzulina v krvi udeležencev (Cedars-Sinai Medical Center).
Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) dejavniki tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 vključujejo:
• prekomerno telesno težo ali debelost;
• kronične vnetne procese;
• motnje mikrobioma;
• starost nad 45 let;
• družinsko anamnezo: sladkorna bolezen tipa 2 pri starših, bratih in sestrah.
Kot vidite, je večina dejavnikov tveganja za nastanek te bolezni povezanih s prehrano in jih je zato mogoče obvladati.
Debelost in sindrom prepustnega črevesja kot glavna faktorja za nastanek diabetesa tipa 2
Zahvaljujoč številnim raziskavam lahko danes znanstveniki
pojasnijo vzroke za sladkorno bolezen tipa 2. Porušeno stanje mikrobiote, ki je posledica nepravilne prehrane, bolezni in zdravil, povzroči prekomerno rast "slabih" bakterij in pojavi se sindrom prepustnega črevesja, »leaky gut«. Ta sindrom prispeva k zastrupitvi z lipopolisaharidi (LPS), ki ob vstopu v kri povzročijo kronično sistemsko vnetje. Kronično vnetje zelo hitro vodi v presnovni sindrom, debelost in inzulinsko rezistenco, ki so neposredni naznanitelji sladkorne bolezni tipa 2.
Vsekakor ne smemo pozabiti na dejavnike, kot so nagnjenost k prenajedanju, genetska predispozicija, nezadostna telesna aktivnost, duševne motnje, motnje endokrinega metabolizma itd., vendar je vloga črevesnega mikrobioma še posebej pomembna pri pojavu debelosti.
Lahko diabetes tipa 2 preprečimo?
Preventiva je zmeraj boljša od kurative – tudi pri diabetesu je tako. K sreči v tem primeru preventiva ni posebej zapletena, potrebno je le upoštevati nekaj priporočil.
Uživajte več prebiotikov, poudarek pa dajte na polnovredna žita in prehranske vlaknine
Prebiotiki predstavljajo vir hrane za »dobre« bakterije, kot so na primer bifidobakterije, ki preprečujejo vnetje črevesja. Študije so pokazale, da so lahko prebiotiki še posebej koristni za ljudi s prekomerno težo, saj znižujejo raven inzulina in holesterola, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca in sladkorno bolezen. Prehrana, bogata z veliko prehranske vlaknine lahko učinkovito zmanjša rast škodljivih bakterij, obenem pa spodbudi rast koristnih, torej bifidobakterij, pa tudi laktobacilov.
Prebiotike najdemo v živilih, kot so šparglji, banane, česen, por in topinambur. Veliko jih svojemu telesu zagotovite tudi z uživanjem
večstopenjsko fermentiranega napitka – najboljše pa je to, da z njim zaužijete tudi pro- in
postbiotike!
Uživajte več fermentiranih živil
Fermentirana živila, kot so kimči, kefir, kombuča in navadni jogurt, zaradi vsebnosti koristnih bakterij spodbujajo rast mikrobioma v »zdravo smer«, obenem namreč tudi zmanjšujejo število škodljivih bakterij. Mednje spadajo na primer Enterobacteriaceae – družina bakterij, povezana z različnimi kroničnimi boleznimi. Priporoča se tudi uživanje večstopenjsko fermentiranega napitka, ki vsebuje 31 raznovrstnih dobrodejnih bakterij in postbiotike iz 31 rastlinskih virov. Postopek večstopenjske fermentacije, ki posnema naravni prebavni proces, zagotavlja visoko biodostopnost vsebovanih hranil in hitro delovanje.
Polifenoli so prioriteta
Polifenoli so rastlinske sestavine, ki jih črevesne bakterije večinoma absorbirajo. Povezani so z različnimi koristmi za zdravje, vključno z znižanjem krvnega tlaka, holesterola in oksidativnega stresa. Nepogrešljivi so v boju proti vnetju in s tem tudi proti sindromu prepustnega črevesja.
Najdemo jih v živih, kot so oreški, borovnice, brokoli, zeleni čaj in rdeče vino. Zelo koristno je tudi uživanje dodatkov z visokimi odmerki izbranih vitaminov in polifenolov.
Izogibajte se umetnim sladilom
Umetna sladila, kot je aspartam, so pogosto v živilih kot nadomestek za sladkor. Proizvajalci te izdelke še posebej radi oglašujejo kot »brez sladkorja«, škodljiva umetna sladila pa seveda zamolčijo. Zakaj so problematična? Aspartam spremeni črevesne bakterije. Te spremembe izgleda vodijo do povišanega krvnega sladkorja in povečane dovzetnosti za presnovne bolezni.
Izločite ali vsaj občutno zmanjšajte uživanje mesa
Študije kažejo, da prehrana z veliko rastlinske hrane znižuje raven škodljivih bakterij, kot sta npr. E. coli in Enterobacteriaceae, ki povzročajo bolezni. Ta podatek je še posebej koristen za ljudi z diabetesom tipa 2 ali s hipertenzijo.
Več se gibajte
Vsaj 30 minut intenzivnejšega gibanja, npr. joge, teka, pilatesa ali plesa vsak dan bo pomagalo izboljšati vaše splošno počutje, znižati telesno težo in tako bistveno zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen.
In ne pozabite, da je za svoje zdravje potrebno poskrbeti še preden nas začne »nekaj motiti«.
Če ne poskrbite pravočasno za svoje zdravje, se lahko soočite s težavami in omejitvami, ki nas ovirajo pri vsakodnevnih opravilih ter nas oddaljujejo od življenja, polnega radosti in aktivnosti.
Zdrava prehrana s podporo ustreznih terapevtskih prehranskih dopolnil, redna telesna dejavnost, vzdrževanje normalne telesne teže in izogibanje kajenju so prava pot za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 in ključ do zdravega in srečnega življenja!
Junij, 2023
Viri literatura:
1. Jinrui Cui, Gautam Ramesh, Martin Wu, Elizabeth T. Jensen, Osa Crago, Alain G. Bertoni, Chunxu Gao, Kristi L. Hoffman, Patricia A. Sheridan, Kari E. Wong, Alexis C. Wood, Yii-Der I. Chen, Jerome I. Rotter, Joseph F. Petrosino, Stephen S. Rich, Mark O. Goodarzi; Butyrate-Producing Bacteria and Insulin Homeostasis: The Microbiome and Insulin Longitudinal Evaluation Study (MILES). Diabetes 1 November 2022; 71 (11): 2438–2446. https://doi.org/10.2337/db22-0168;
2. Rowley WR, Bezold C, Arikan Y, Byrne E, Krohe S. Diabetes 2030: Insights from Yesterday, Today, and Future Trends. Popul Health Manag. 2017 Feb;20(1):6-12. doi: 10.1089/pop.2015.0181. Epub 2016 Apr 28. PMID: 27124621; PMCID: PMC5278808;
3. Sikalidis AK, Maykish A. The Gut Microbiome and Type 2 Diabetes Mellitus: Discussing a Complex Relationship. Biomedicines. 2020 Jan 7;8(1):8. doi: 10.3390/biomedicines8010008. PMID: 31936158; PMCID: PMC7168169.