Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Optimizirajte proizvodnjo kolagena v telesu


Kolagen je ključna sestavina našega telesa, ki igra izjemno pomembno vlogo pri ohranjanju našega zdravja in mladostnega videza. Ta beljakovina predstavlja več kot 30% vseh beljakovin v človeškem telesu, kar jo postavlja v sam vrh po pomembnosti.

Njegova naloga ni omejena le na kožo, temveč vpliva tudi na zdravje kosti, sklepov, las, nohtov ter prebavnega sistema. Na žalost pa se s staranjem količina kolagena v našem telesu zmanjšuje, kar vodi do gub, izgube elastičnosti kože, slabšega zdravja sklepov in še mnogo drugih težav. K sreči obstaja več načinov, kako optimizirati proizvodnjo kolagena in ohraniti svoje zdravje in mladosten videz.


Dejavniki, ki zmanjšujejo nastajanje kolagena

Kolagen se proizvaja v posebnih celicah, imenovanih fibroblasti. Vendar pa se njihova učinkovitost lahko zmanjša zaradi različnih dejavnikov. Poškodbe fibroblastov so eden od razlogov, zakaj pride do zmanjšane proizvodnje kolagena. Te poškodbe so lahko posledica izpostavljenosti soncu, onesnaženju, kajenju in drugim škodljivim dejavnikom. Prav tako se s staranjem zmanjša aktivnost fibroblastov, kar povzroči naravno zmanjšanje proizvodnje kolagena.

Najučinkovitejši prehranski viri kolagena

Kolagen lahko dobimo iz različnih živil. Najboljši viri vključujejo govejo kostno juho, piščančjo kožo, kokošjo juho, ribjo juho, nekaj kolagena pa dobimo tudi z uživanjem govedine iz pašne reje, piščančjega mesa iz proste reje in morskih rib. Dober vir kolagena je tudi tradicionalna slovenska jed – domača žolca. Uživanje teh živil pomaga tudi pri podpori proizvodnje kolagena v telesu.

Vloga silicija pri proizvodnji kolagena

Silicij je mineral, ki igra ključno vlogo pri proizvodnji kolagena. Pomaga pri povečanju elastičnosti kože, izboljšanju zdravja kosti in sklepov ter spodbuja rast las in nohtov. Najboljši prehranski viri silicija, ki jih telo lahko absorbira, vključujejo proso, ovseno kašo, riž in zeleno zelenjavo. Prav tako so na voljo prehranski dodatki z organskim silicijem, ki ga telo lahko učinkovito absorbira in hitro pokrije manjkajoči delež.

Pomembnost vitamina C

Vitamin C je še en ključni element pri proizvodnji kolagena. Deluje kot koencim in pomaga pri pretvorbi aminokislin v kolagen. Vsakodnevna zadostna oskrba z vitaminom C je nujna za ohranjanje zdrave proizvodnje kolagena. Najdemo ga v agrumih, jagodah, brokoliju, papriki in številnih drugih živilih. Poskrbite za vsakodnevno pestrost sezonskega sadja in zelenjave na vašem krožniku, da pokrijete osnovne potrebe po vitaminu C.

NADH in kolagen

NADH igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja celic, vključno s fibroblasti, ki proizvajajo kolagen. NADH ščiti celice pred poškodbami in popravlja že nastale poškodbe. Če fibroblasti ostanejo zdravi, bodo lahko sami proizvajali zadostne količine kolagena. NADH je kofaktor pri številnih presnovnih procesih, ki so ključni za vzdrževanje zdravja celic. Dodajanje NADH v prehrano po 40. letu je ključnega pomena za učinkovito delovanje celic, podaljševanja njihovega življenja in ohranjanje mladostnega počutja.

5 korakov do višje proizvodnje lastnega kolagena

Zdaj, ko vemo, kako pomembna je proizvodnja kolagena za naše zdravje in videz, povzemimo, kako jo lahko povečamo na naraven način. Najboljše prakse vključujejo:

  1. Uživanje živil, bogatih s kolagenom, kot so goveje, kokošje in ribje juhe.
  2. Dopolnjevanje prehrane z organskim silicijem in vitaminom C, ki spodbujata proizvodnjo kolagena.
  3. Dodajanje NADH za podporo zdravja in delovanja fibroblastov za optimalno proizvodnjo kolagena.
  4. Redna vadba in zmanjševanje stresa lahko to prav tako prispevata k boljši proizvodnji kolagena.
  5. Zagotovite si dovolj spanja – največ kolagena telo proizvede v mirovanju in globoki sproščenosti med spanjem.

Zaradi naravnega zmanjševanja kolagena s staranjem in celičnimi poškodbami, je pomembno, da načrtno podpremo lastno proizvodnjo kolagena. To bo bistveno prispevalo k ohranjanju zdravja in mladostnega videza.

S pravilno prehrano in življenjskim slogom lahko naredimo veliko za svoje telo in se izognemo številnim neprijetnim težavam, ki jih prinaša upad kolagena. Uživajte raje v zdravem, mladostnem videzu in boljšem počutju.

Januar 2024
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio