Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Tiha vnetja: Skrito tveganje za zdravje


Predstavljate si, da se počutite popolnoma zdravi, a vendar v vašem telesu lahko tlijo tiha vnetja, ki so časovna bomba za vaše zdravstveno stanje.

V svetu medicine so znaki vnetja običajno očitni: vročina, bolečina, rdečina in oteklina. A to velja predvsem za akutna vnetja. Tiha vnetja, na drugi strani, večinoma potekajo neopazno, pod mejo zaznave, tako za nas, kot za zdravnike. Kljub temu pa lahko dolgoročno povzročijo resne zdravstvene težave.

Vsak odrasel človek ima v svojem telesu nenehno prisoten določen obseg tihih vnetij, katerih aktivnost in resnost lahko ugotovimo le s posebnimi krvnimi preiskavami. To so označevalci, kot so ECP, TNF-alfa, TGF-beta, IL-1, IL-4 in IL-6. Navadno zdravniki teh testov ne naročijo, razen če ni že postavljene diagnoze. Tiha vnetja namreč ne povzročajo opaznih težav v vsakdanjem življenju, vendar lahko delujejo potihoma in se kopičijo. V primerih dolgotrajno povišanih ravni tihih vnetij se poveča tveganje za razvoj kroničnih bolezni. Te bolezni se razvijajo lahko več let ali celo desetletij.

Tiha vnetja so postala pomembna tema šele pred slabimi dvajsetimi leti, ko so raziskovalci začeli raziskovati vlogo tihih vnetij pri razvoju kroničnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes, presnovni sindrom, rak, revmatoidni artritis, bolezni prebavil in številne nevrološke bolezni. Pomembno o tem govori tudi članek v reviji Time z naslovom "Skrivnostni Ubijalec" (The Secret Killer) – ki razkriva presenetljivo povezavo med vnetji in srčnimi infarkti, rakom, Alzheimerjevo boleznijo in drugimi boleznimi.

V zadnjih letih so znanstvene raziskave dodobra osvetlile to področje in potrdile razumevanje problema. Večino tihih vnetij se prične z neravnovesjem v črevesni mikrobioti, zaradi česar se poškoduje sluznica prebavnega trakta. Vnete in poškodovane sluznice niso več zanesljiva pregrada med črevesnim lumnom in drugimi tkivi, kar omogoča prehod številnih odpadnih snovi in toksinov v krvni obtok. Ta pojav strokovno imenujemo zvišana intestinalna permeabilnost, vendar je bolj znano kot Sindrom prepustnega črevesja ali krajše puščajoče črevesje.

Endotoksini, ki tako vstopijo v krvni obtok, se vežejo na krvne in imunske celice, z njimi potujejo po telesu in na različnih delih netijo vnetna žarišča. Dlje časa so vnetja prisotna in neobravnavana, večja je verjetnost za razvoj kroničnih bolezni. Prisotnost tihih vnetij dodatno pospešuje proces staranja celic, kar se odraža v prezgodnjem fizičnem in funkcionalnem staranju telesa.

Toksini iz črevesja pa v teh pogojih ne vstopajo le v krvni obtok, temveč tudi v limfni obtok in neposredno sprožijo imunske odzive. V takih primerih se naravni obrambni mehanizmi imunskega sistema kažejo kot alergijske reakcije, intoleranca, avtoimunski odziv in sodelujejo pri razvoju avtoimunskih bolezni.

Danes so vloge tihih vnetij pri razvoju številnih kroničnih bolezni že dobro raziskane in znanstveno potrjene. Seznam takšnih bolezni je izjemno dolg in vključuje na primer alergije, anksioznost, akne, artritis, astmo, avtizem, avtoimunske bolezni, če naštejemo samo tiste, ki se pričnejo na prvo črko abecede. Vseh skupaj je krepko preko sto.

Kako ugotoviti, če imate tiha vnetja

V Sloveniji sicer (še) ni na voljo samoplačniških laboratorijskih testov, ki bi neposredno potrdili zvišanje vnetij nizkih zaznavnih stopenj, lahko pa jih potrdimo ali vsaj z veliko verjetnostjo sklepamo o njih.

Simptomi tihih vnetij: Če imate nenehne simptome, kot so utrujenost, bolečine v sklepih, prebavne težave, kožne težave ali druge kronične težave, bi lahko to nakazovalo na prisotnost tihih vnetij.

Prehrana in življenjski slog: Vnetja nizkih stopenj pogosto izvirajo iz prehrane in življenjskega sloga. Če uživate veliko procesirane hrane, sladkorja, trans maščobnih kislin in če imate neredno telesno dejavnost, lahko to poveča tveganje za tiha vnetja. Sprememba prehrane in življenjskega sloga lahko pomaga zmanjšati to tveganje.

Stres: Kronični stres je eden od glavnih dejavnikov, ki lahko prispeva k tihim vnetjem. Če ste izpostavljeni visokim stopnjam stresa, je zelo verjetno, da imate povišane ravni vnetnih markerjev v telesu.

Sindrom prepustnega črevesja: Poškodbe črevesne sluznice in sindrom prepustnega črevesja odpirajo avtocesto tihim vnetjem v telesu. Če vam Test Prepustnost črevesja pokaže na znatnejšo obliko Sindroma prepustnega črevesja, vam to posredno potrjuje tudi prisotnost tihih ali pa že celo kroničnih vnetij.

Zdravniški pregled: Pogovor z zdravnikom in opravljen zdravniški pregled lahko razkriva znake vnetja, kot so povišana raven občutljivega C-reaktivnega proteina ali drugih vnetnih markerjev. Vendar se ti testi običajno izvajajo le, če so prisotni simptomi in če obstaja sum na vnetno stanje. V resnici tu ne gre več za odkrivanje tihih vnetij, temveč ponavadi že za kronična vnetja.

Splošno počutje: Če se počutite utrujeni, imate pogoste glavobole, težave s prebavo ali druge spremembe v vašem splošnem počutju, se posvetujte s strokovnjakom za funkcionalno ali biološko medicino. Ti specialisti se osredotočajo na iskanje vzrokov kroničnih stanj, vključno z vnetji nizkih stopenj in njihovo naravno regulacijo. 

Najpogostejši dejavniki tveganja za razvoj tihih vnetij:
  • STRES (!) v vseh oblikah
  • EM sevanja (tudi G5)
  • Onesnaženje zraka, vode in zemlje
  • Neustrezna prehrana in življenjski slog
  • Ostanki pesticidov in herbicidov v živilih
  • Gensko spremenjena živila (pomislite na sojo in koruzo)
  • Konzervansi in drugi živilski aditivi
  • Alkohol, nikotin in droge
  • Številne sestavine kozmetike, čistil in detergentov
  • Nekatera zdravila in medicinske terapije
  • Dolgotrajni napori brez ustrezne regeneracije

Zmanjšanje tihih vnetij vodi v trdnejše zdravje in povečano vitalnost tudi v starosti

Da bi učinkovito zmanjšali vnetja, je ključno uravnotežiti življenjski slog. Tu je nekaj korakov:
  1. Obvladovanje Stresa: Stres igra ključno vlogo pri povzročanju tihih vnetij. Učenje tehnik za obvladovanje stresa, kot so meditacija, joga in sproščanje, je bistveno.

  2. Pravilna Prehrana: Izogibajte se prehrani, ki vsebuje sladkor in gluten (še posebej pšenični izdelki), saj sta znana povzročitelja vnetij. Namesto tega se osredotočite na protivnetna živila, kot so ribe bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ekološka zelenjava in sadje ter fermentirana živila.

  3. Če ste pogosto izpostavljeni več dejavnikom, ki povzročajo tiha vnetja poskrbite tudi za dodajanje protivnetnih polifenolov.

  4. Hidracija je ključna za zdravje sluznic, odpravljanje toksinov in podporo normalnemu delovanju imunskega sistema. Brez zadostne količine sveže, čiste vode tudi imunski sistem ne zmore obvladovati vnetnih odzivov.

  5. Zagotovite si dovolj počitka in kakovostnega spanca. Počitek in spanje sicer ne bosta pogasila vnetij, a brez njiju se telo na zmore regenerirati in znižati vnetij.

Tiha vnetja so nevidno zlo. Če se skozi življenje sprehajamo nepozorni na tiha sporočila, ki nam jih dnevno pošilja naše telo, se lahko kaj hitro nekega dne zbudimo z diagnozo kronične bolezni in takrat vrag vzame šalo. Ne dovolite, da to postane vaša zgodba. Sledite zgornjim priporočilom, skrbite da se vaša vnetja ne bodo širila in podprite zdravje, da vas bo spremljalo še pozno v starost in omogočilo vitalno življenje.



November 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio