Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

S spomladanskim prebujanjem nad spomladansko utrujenost


Ali ste tudi vi utrujeni od branja in poslušanja o spomladanski utrujenosti? Osredotočimo se raje na bolj dobrodošlo spomladansko prebujanje, ki je bistvo spomladanskega časa. Za vas imam izziv!

Premagajmo spomladansko utrujenost, v blogu pa preberite kako to doseči!


1. Dnevna športna aktivnost

Športna aktivnost je temelj zdravja in splošnega dobrega počutja. Za športno aktivnost je potrebna določena mera motivacije, ki vas pripravi do tega, da obujete športne copate in se odpravite v naravo ali telovadnico.

Dnevna rutina športne dejavnosti je nekaj najboljšega, kar lahko privoščite svojemu telesu, saj s telesno aktivnostjo sprostite svoje misli, poskrbite za boljšo prekrvaljenost in predihanost telesnih tkiv, pri vadbi se sproščajo hormoni ugodja, izboljša se prebava in vaše telo postane bolj vitalno.

Telesna aktivnost je odlična metoda sproščanja stresa, vendar je potrebno opozoriti da je tudi telesna vadba lahko za telo predstavlja obliko stresa, če vadbe ne prilagodite vašim zmožnostim. Tako kot pri mnogih stvareh je načelo postopnosti in zmernosti pri telesni aktivnosti ključnega pomena.

2. Ustrezna dnevna rutina spanja

Glavni razlog spomladanske utrujenosti se skriva v hormonskem stanju telesa ob prehodu iz zimskega časa v spomladanski čas. Ko se letni časi spreminjajo, se mrežnica – notranja plast očesa, ki se povezuje z možgani preko optičnega živca – naravno odzove na prve subtilne znake v količini dnevne svetlobe. Ta reakcija sproži hormonske spremembe, vključno s prilagoditvijo melatonina, hormona, ki vpliva na cikle spanja in spremembe razpoloženja. Z daljšanjem dneva, ki povzroči manjše tvorjenje melatonina, se lahko pri marsikomu poruši cirkadiani ritem, kar lahko pripelje do motenj v spanju, slabšega razpoloženja in utrujenosti. Pri uravnavanju cirkadianega ritma v pomladnih mesecih je v veliko pomoč tudi uživanje NADH oz. koencima Q1, ki ima v telesu funkcijo povečanja tvorjenja celične energije ATP. Celična energija ATP pripomore k boljšemu delovanju miselnih procesov v možganih in encimskih reakcijah, ki so ključnega pomena pri boljšemu delovanju telesnih procesov, tudi tvorjenju hormonov.

Čez zimo lahko pride tudi do pomanjkanja vitamina D, kar se odraža na tvorjenju hormona serotonina, ki vpliva na dobro razpoloženje, spanje, presnovo in vedenje. Serotoninu pravimo poljudno tudi hormon »sreče«, njegovo pomanjkanje pa se kaže v obliki depresij ali celo določeni meri agresivnosti.

Ob vzpostavljeni rutini spanja se lahko določenim tem hitrim spremembam lahko prilagodite in skoraj nezaznavno preskočite te hormonske spremembe melatonina in serotonina. Ker oba hormona vplivata na delovanje možganov, bi lahko sklepali, da je hormonsko ravnovesje/neravnovesje glavni vzrok za odsotnost/prisotnost spomladanske utrujenosti.

3. Poskrbite za hidracijo telesa

Zadostna hidracija je ključnega pomena za dobro počutje in preprečevanje utrujenosti in glavobolov. Ustrezna hidracija telesu omogoča ohranjati optimalen krvni tlak, pomaga pri izločanju toksinov iz telesa in skrbi za optimalno presnovo. Popiti 1,5 do 2 l vode/dan je kar vaše telo zahteva od vas, vse ostalo opravijo telesni procesi sami.

4. Raznolika in uravnotežena prehrana

O pomenu raznolike in uravnotežene prehrane je bilo že veliko povedanega. Za premagovanje spomladanske utrujenosti je ključnega pomena uživanje živil, ki vsebujejo vitamine, minerale in vlaknine (sadje, zelenjava, stročnice) in v telesu skrbijo za nevtralizacijo oksidativnega stresa ter zdrav črevesni mikrobiom. Črevesni mikrobiom igra eno ključnih vlog pri sintezi hormona serotonina (hormon »sreče«) in skrbi za zdravo črevesno sluznico, ki je ena od najpomembnejših členov našega imunskega sistema in skrbi za zdravje črevesnih celic.

Priporoča se tudi pitje fermentiranih napitkov, ki bojo poskrbeli za ohranjanje raznolikega in uglašenega mikrobioma. Izpostavili bi Multi EM ferment®, ki v svoji sestavi vsebuje probiotike in prebiotike, ki so ključnega pomena za sestavo in simbiotično delovanje uglašenega črevesnega mikrobioma.

Pomembno hranilo za preprečevanje spomladanske utrujenosti so tudi Ω-3 maščobne kisline, ki sodelujejo v sintezi hormonov, krepijo strukturo celičnih membran in pozitivno vplivajo na delovanje možganov in ožilja. Najboljše Ω-3 maščobne kisline imajo nizko TOTOX stopnjo, kar pomeni, da maščobne kisline niso oksidirane in zato toliko bolj kakovostne. Najnižjo TOTOX stopnjo (TOTOX < 5) na slovenskem trgu imajo Ω-3 maščobne kisline zbrane v Premium Asta-Ω3 olju, ki vsebuje naravne trigliceride z visoko stopnjo biorazpoložljivosti EPK in DHK Ω-3 maščobnih kislin.

5. Poskrbite za svojo sprostitev

Dnevna doza sprostitve je tako pomembna za psihično zdravje, kot je potrebna voda za vse telesne procese. Sproščen um in misli imajo poživljajoč učinek, ki vas motivira za uspešno soočanje z vsakodnevnimi miselnimi in delovnimi nalogami.

Sprostitev lahko poiščete v najrazličnejših športnih aktivnostih, dihalnih vajah, jogi, igri z otroki ali domačimi ljubljenčki, najrazličnejših spretnostnih hobijih (igranje na glasbila, modelarstvo, slikarstvo, poezija, branje najljubših zvrsti knjig,…) ali pa obiščete kakšen salom telesne nege, kjer si privoščite ročno limfno drenažo, masažo ali kakšen drug način razvajanja, ki se ponuja na tržišču.

6. Najdite osebo, ki se ji lahko zaupate

Pogovorite se o svojih občutkih z osebo, ki ji zaupate in ki vas je pripravljena poslušati. Občutek biti slišan in poslušan je za marsikoga ključnega pomena, da olajša svojo dušo. Pogovor s pravo osebo vas lahko pripelje tudi do kakšne dobre ideje, načina ali načrta, kako se soočiti s situacijo v kateri ste se znašli.

Ključnega pomena je to, da negativne misli utrujenega uma nadomestite oz. preoblikujete v pozitivne misli sproščenega uma. Pomembno je, da začnete razmišljati o stvareh, ki vas motivirajo in ne obremenjujejo.

Spomladanska utrujenost lahko nekaterim ljudem predstavlja velike težave, toda z malo pomoči in motivacije se lahko uspešno spopadate z različnimi situacijami, ki vam jih prinaša pomladno obdobje. Verjemite vase in svoje sposobnosti, moč pozitivnih misli je še vedno prinesla zdravju koristne rezultate.

Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio