Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

“Brez sladkorja” ni nujno boljše!


Čeprav se vsi zavedamo, da sladkor ni najboljši spremljevalec našega zdravja, obstajajo nekatere malo znane prednosti alternativ, katere nam v hrano z namenom možnosti marketinških napisov »BREZ DODANEGA SLADKORJA« podtika živilska industrija!

Umetna sladila škodujejo zdravju: ja, prav ste prebrali! Z zamenjavo sladkorja z umetnimi sladili lahko nevede naredimo več škode kot koristi. Raziskave kažejo, da lahko ti zahrbtni nadomestki dolgoročno škodljivo vplivajo na naše zdravje.

Umetna sladila običajno najdemo v živilih z nizko vsebnostjo sladkorja ali "dietnih živilih", kot so dietne brezalkoholne pijače, nizkoenergijske sladice in izdelki za hujšanje. Prvotno razvit kot nadomestek sladkorja za pomoč pri obvladovanju sladkorne bolezni in debelosti, raziskave pri ljudeh zdaj kažejo, da učinki umetnih sladil morda prispevajo k presnovnemu sindromu in epidemiji debelosti.

1. Umetna sladila povzročajo povečanje telesne teže: presenetljivo, kajne? Mislili bi, da bi zamenjava sladkorja z nečim umetnim sladkim pomagala zmanjšati te centimetre, vendar študije kažejo nasprotno. Nekatera umetna sladila povezujejo s povečano željo po sladki hrani, kar vodi v povečanje telesne mase namesto v izgubo. Kdo bi si mislil?

2. Umetna sladila porušijo črevesni mikrobiom: naše črevesje je polno bakterij, ki igrajo ključno vlogo pri našem splošnem dobrem počutju. Šokantno je, da lahko nekatera umetna sladila porušijo to občutljivo ravnovesje in povzročijo neravnovesje v črevesnem mikrobiomu. Poleg tega so nekatere raziskave pokazale, da umetna sladila lahko vplivajo na presnovo in absorpcijo hranil v telesu. To lahko posredno vpliva na mikroorganizme v črevesju, saj so odvisni od razpoložljivih hranil za svojo rast in delovanje. O mikrobiomu in njegovemu pomenu za naše vsesplošno zdravje pišemo veliko na našem blogu in vsekakor je velika škoda, da ga dodatno uničujemo z umetnimi sladili!.

3. Umetna sladila so povezana s sladkorno boleznijo: pogosto se obrnemo na umetna sladila, če se poskušamo izogniti sladkorni bolezni, vendar nedavni dokazi kažejo, da te alternative morda niso tako neškodljive, kot se je nekoč mislilo. Nekatere študije kažejo na možno povezavo med umetnimi sladili in povečanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni. Joj!

4. Umetna sladila so lahko strupena: kako to mislite, strupena? Da, resnično! Medtem ko se poskušamo izogibati sladkorju zaradi morebitnih negativnih učinkov na zdravje, so lahko nekatera umetna sladila toksična, še posebej, če jih uživamo v velikih količinah. Govorimo torej o zamenjavi ene skrbi z drugo!

Tu je seznam najpogosteje uporabljenih umetnih sladil:

1. Aspartam: sestavljen je iz kombinacije aminokislin asparaginske kisline in fenilalanina. Ima sladek okus, podoben sladkorju, vendar ima zelo malo kalorij. Aspartam se pogosto uporablja v brezalkoholnih pijačah, žvečilnih gumijih, sladkarijah in drugih živilih. Aspartam se metabolizira v telesu in tvori presnovke, kot sta metanol in fenilalanin. Visoke ravni metanola so lahko toksične za telo. Obenem ljudje s fenilketonurijo, genetsko motnjo, ne morejo pravilno presnoviti aminokisline fenilalanina, ki je prisotna v aspartamu. Zanje je uživanje aspartama še posebej nevarno, saj povzroči resne zdravstvene težave. Nekateri ljudje poročajo o negativnih reakcijah na uživanje aspartama, kot so glavoboli, vrtoglavica, slabost, alergijske reakcije in motnje razpoloženja. Obstajajo pa tudi študije, ki so pokazale povezavo med visokim vnosom aspartama in nekaterimi vrstami raka pri laboratorijskih živalih.

2. Sukraloza: je pridobljena iz sladkorja s kemičnimi modifikacijami. Je zelo sladka in se ne presnavlja v telesu, kar pomeni, da ima zelo malo ali nič kalorij. Problematična je zaradi potencialnih neželenih učinkov, kot so prebavne težave, glavoboli, alergijske reakcije in negativnega vpliva na črevesno mikrobioto.

3. Acesulfam K: je približno 200-krat slajši od sladkorja. Pogosto se uporablja v kombinaciji z drugimi sladili, saj ima rahlo grenak priokus, če se uporablja samostojno. Tudi ta ima negativen vpliv na presnovo, povzroča lahko vnetne reakcije in ima neželene učinke na prebavni sistem.

4. Ciklamat: je umetno sladilo, ki je približno 30-krat slajše od sladkorja. Ciklamat se pogosto uporablja v brezalkoholnih pijačah, žvečilnih gumijih, marmeladah in drugih živilih. Ena od glavnih skrbi glede ciklamata je, da se lahko v telesu presnovi v cikloheksilamin, ki je lahko toksičen. Pri nekaterih ljudeh po zaužitju prihaja do alergijskih reakcij.

5. Steviol glikozidi: so naravno sladilo, pridobljeno iz rastline Stevia rebaudiana in so približno 200-krat slajši od sladkorja. Pogosto se uporabljajo v brezalkoholnih pijačah, sladicah, jogurtih in drugih živilih. Pri nekaterih ljudeh se lahko po uživanju steviol glikozidov pojavijo prebavne težave, kot so napihnjenost, driska ali slabost. Poleg tega so bile izvedene tudi študije na živalih, ki so pokazale nekatere potencialne negativne učinke steviol glikozidov na plodnost.

Kaj torej storiti?

Priporočamo, da si jedi osladite z naravnimi sirupi - najboljša izbira so datljev sirup, slovenski med ali kokosov sladkor, ne priporočamo pa uporabe agavinega, riževega in javorjevega sirupa.

Julij, 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio