Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Nasveti za naravno izboljšanje kostne gostote


Vsi si želimo izvrstne gibljivosti, aktivne starosti in na splošno vitalnosti tudi v jeseni življenja. Zdravje kosti in ohranjanje dobre kostne gostote je v tem pogledu izjemno pomembno.

Kostna gostota prične upadati v srednjih letih, kar je naraven proces staranja. Pri ženskah se ta upad pogosto začne po menopavzi, kar je običajno v starosti okoli 50 let, zaradi zmanjšane ravni estrogena, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju kostne gostote. Pri moških se zmanjšanje kostne gostote prične nekoliko kasneje, okoli 60. leta starosti.

Poleg starostnih sprememb, slaba kostna gostota in njen upad lahko izvirata iz več razlogov:

  • Pomanjkanje ključnih hranil, kot so kalcij, vitamin D, magnezij in fosfor, ki so bistveni za zdravje kosti.
  • Uživanje predelanih živil, z veliko sladkorja in presežkom soli ter preobilica živalskih beljakovin.
  • Pitje gaziranih pijač in pretiravanje s kavo.
  • Pomanjkanje telesne aktivnosti.
  • Nezdrave razvade, kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkohola.
  • Dolgotrajna uporaba nekaterih zdravil.
  • Visoka in nizka telesna teža ter prehranske motnje.
  • Genetski dejavniki.

Kostna gostota je ključnega pomena za naše celotno zdravje in dobro počutje, zato je pomembno, da začnemo skrbeti zanjo čim prej.

Kostno gostoto je moč izboljšati ali vsaj ohraniti na stabilni ravni, še zlasti če se prične zanjo načrtno skrbeti dovolj zgodaj.

Med najboljše strategije za izboljševanje kostne gostote štejemo:

  1. Ustrezna prehrana: Uživanje hrane naravno bogate s kalcijem in vitaminom D je ključnega pomena. Kalcij je bistven za zdravje kosti, vitamin D pa pomaga telesu pri absorpciji kalcija. Dobri viri kalcija vključujejo nehomogenizirne mlečne izdelke, zelenolistnato zelenjavo, oreščke in semena. Vitamin D je mogoče pridobiti s sončno svetlobo in hrano, kot so mastne ribe in jajčni rumenjaki, v času med septembrom in majem pa je priporočljivo uživati prehranska dopolnila z vitaminom D.
  2. Redna telesna vadba: posebej koristne so vaje za krepitev mišic in vaje, ki vključujejo telesno težo ali odpornost, kot so hoja, tek, skakanje, ples, dvigovanje uteži in joga. Te aktivnosti spodbujajo nastanek kostnega tkiva in pomagajo izboljšati kostno gostoto.
  3. Nadzor nad telesno težo: Ohranjanje zdrave telesne teže je pomembno, saj prekomerna teža lahko poveča obremenitev kosti, medtem ko prenizka teža lahko zmanjša kostno gostoto.
  4. Izogibanje tveganjem za zdravje kosti, kot so nezdrave prehranjevalne navade in razvade.
  5. Prehranska dopolnila: uživanje naravnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo organski silicij, glukozamin in bor, in zdrave omega 3 maščobne kisline lahko znatno prispeva k izboljšanju kostne gostote.

Pomembno je zavedanje, da je za izboljšanje kostne gostote pogosto potrebno kombinirati več pristopov in pri njih vztrajati.

Nižja kostna gostota, kot jo opazimo pri osteoporozi, lahko resno poslabša kakovost življenja. Povečano tveganje za zlome, bolečine, neudobje, zmanjšana gibljivost in posturalne spremembe so le nekateri od simptomov, ki spremljajo slabo kostno gostoto. Zato je ključnega pomena, da začnemo skrbeti za našo kostno gostoto že v srednjih letih, da bomo lahko uživali v gibljivosti in vitalnosti vse do poznih let.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio