Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Prekinitveni post


Prekinitveni post je trenutno eden izmed najbolj priljubljenih trendov v svetu zdravja, ki ponuja preprost, a učinkovit način za optimizacijo zdravja. Za razliko od tradicionalnega posta ali diet, ki omejujejo kalorije, prekinitveni post osredotoča na kdaj jeste, ne kaj jeste. Običajno vključuje dnevni cikel, kjer jeste v oknu 8-10 ur in preostanek dneva, 14-16 ur, ne uživate hrane. Ta metoda ne temelji na prikrajšanju, ampak na tem, da se vašemu telesu omogoči premor od nenehnega prebavljanja, kar omogoča, da telo dejansko uporabi shranjeno energijo bolj učinkovito, kar lahko dolgoročno pripomore k izboljšanju metabolizma in lažjemu uravnavanju telesne teže.

Koristi prekinitvenega posta segajo onkraj preprostega izgubljanja teže. Študije so pokazale, da lahko izboljša duševno in telesno energijo, okrepi imunski sistem in stabilizira cirkadiani ritem, kar prispeva k boljši kakovosti spanca. Prav tako lahko uravnava apetit z uravnavanjem hormonov lakote in sitosti, grelina in leptina, kar olajša upravljanje z vnosom hrane. Poleg tega lahko prekinitveni post optimizira metabolizem, zniža raven krvnega sladkorja in izboljša kognitivno osredotočenost.

Morda je ena izmed najbolj fascinantnih lastnosti prekinitvenega posta njegov potencial za aktiviranje avtofagije, telesnega procesa "čiščenja" celic. Avtofagija, ki dobesedno pomeni "jesti samega sebe", je mehanizem, pri katerem celice razgradijo in reciklirajo svoje lastne sestavine, odstranjujejo poškodovane dele in spodbujajo obnovo celic. Ta proces je ključnega pomena za zdravje celic in dolgoživost, lahko zmanjša tveganje za bolezni in izboljša splošno vitalnost.

Prekinitveni post izstopa tudi zaradi svoje prilagodljivosti in enostavnosti vključitve v vsakdanje življenje. Za razliko od diet, ki zahtevajo nenehno spremljanje kalorij ali razmerja hranil, prekinitveni post preprosto prilagodi čas obrokov, kar nudi trajnosten pristop k zdravju brez potrebe po drastičnih prehranskih spremembah.

Vendar je pomembno opozoriti, da prekinitveni post morda ne ustreza enako vsem. Raziskave nakazujejo, da moški načeloma bolje prenašajo obdobja posta kot ženske, saj lahko podaljšano postenje moti nežno žensko hormonsko ravnovesje zaradi povečane proizvodnje stresnih hormonov. Zato bi morale ženske k prekinitvenemu postu pristopati previdno in razmisliti o krajših obdobjih posta, avtofagijo pa podpirati in spodbujati še na druge naravne načine.

Poleg tega se določene skupine ljudi morajo izogibati prekinitvenemu postu, vključno z nosečnicami, doječimi materami, posamezniki z nižjim indeksom telesne mase (ITM < 20) in rekreativnimi športniki, ki morda potrebujejo bolj konstanten vnos energije.

Zanimivo je, da prekinitveni post kaže obljubo pri zmanjševanju vnetja in izboljšanju stanj, povezanih z vnetji, saj študije kažejo izboljšanje markerjev vnetja in izgubo teže v obdobju treh mesecev. Udeleženci so se držali načel zdravega prehranjevanja skupaj s svojim režimom posta, kar poudarja pomembnost uravnotežene prehrane pri maksimiziranju koristi prekinitvenega posta.

Na kratko, prekinitveni post ni zgolj trend, ampak prilagoditev življenjskega sloga z možnostjo pomembnega vpliva na zdravje in počutje. S spodbujanjem procesov, kot je avtofagija, izboljšanjem zdravja metabolizma in podporo kognitivni funkciji, prekinitveni post ponuja celosten pristop k zdravju, ki je v skladu z naravnimi ritmi telesa.
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio