Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Vaše srce ima spomin!


Ko pomislite na »spomin«, se vam v mislih zagotovo prikažejo možgani. Seveda, saj so možganske celice dolgo časa veljale za edine, povezane z možnostjo spomina in pomnenja. Vendar pa so nedavne študije pokazale, da ima tudi srce sposobnost shranjevanja in obnavljanja spominov, kar je privedlo do odkritja spominskih celic v srcu!

Srce je kompleksen organ, ki ga sestavlja več vrst celic, vključno s srčnimi miociti, endotelijskimi celicami in fibroblasti. Raziskovalci so ugotovili, da srčni miociti niso le odgovorni za krčenje srca, ampak tudi igrajo pomembno vlogo pri spominskih procesih.

Študije so pokazale, da srčni miociti vsebujejo kompleksen niz receptorjev, encimov in signalnih molekul, ki omogočajo komunikacijo med celicami in tvorijo omrežje, imenovano "spominsko omrežje srca". To omogoča srčnim miocitom, da prepoznajo in shranjujejo informacije ter se odzivajo na različne dražljaje.

Pomembno je omeniti, da se spominski procesi v srcu razlikujejo od tistih v možganih. Srčne spominske celice so vpletena predvsem v pomnjenje čustvenih izkušenj in komunikacijo s centralnim živčnim sistemom prek različnih signalnih poti. Nekatere raziskave so celo pokazale, da lahko srčne spominske celice vplivajo na čustveno stanje posameznika in imajo vlogo pri občutkih, kot so ljubezen, intuicija in srčna povezanost. Ni čudno, da je srce »mednarodni znak« za ljubezen, kajne?

Da ima srce res »svoj spomin«, kažejo tudi primeri po presaditvi srca - o spremembah osebnosti po presaditvi srca namreč poročajo že desetletja! Prejemniki po presaditvi srca pridobijo osebnostne značilnosti darovalca s prenosom celičnega spomina. Prejemniki srca tako pogosto vzljubijo drugo vrsto hrane, spremeni se njihov temperament in podobno.

Kljub temu, da so spominske celice srca razmeroma novo raziskovalno področje, imajo pomemben potencial za razumevanje človeškega vedenja, duševnega zdravja in razvoja novih terapij za bolezni srca.

Dejstvo je, da si »srce zapomni« tudi, kako lepo skrbimo zanj. Skrb za zdravje srca je ključnega pomena za ohranjanje splošnega zdravja in vitalno življenje. Tu je nekaj pomembnih nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaše srce še dolgo časa bilo za vas:

1. Redna telesna aktivnost je izjemno pomembna za zdravje srca; vsaj 30 minut zmernega telesnega napora večino dni v tednu.

2. Izogibajte se kajenju in omejite uživanje alkohola.

3. Uživajte raznoliko hrano, bogato s svežim sadjem, zelenjavo, polnovrednimi žiti, pustim mesom, mastnimi ribami (raje majhnimi, kot so sardele, ki imajo precej manj težkih kovin, kot večje, kot sta losos in tuna), oreški in semeni. Omejite vnos nasičenih maščob, trans maščob in holesterola. Prav tako se izogibajte prekomernemu uživanju soli, saj lahko povzroči povišanje krvnega tlaka.

4. Nadzorujte telesno težo; prekomerna telesna teža oteži delovanje srca.

5. Omejite stres in obenem poskrbite za učinkovito odpravo njegovih posledic. Poskusite najti učinkovite načine za obvladovanje stresa, kot so tehnike sproščanja, meditacija, jogo ali drugi hobiji, ki vam prinašajo veselje.

6. Redno obiskujte zdravnika in opravite meritve, kot so krvni tlak, raven holesterola in sladkorja v krvi. Pravočasno odkrivanje in obvladovanje morebitnih tveganj lahko znatno zmanjšata nevarnost srčnih bolezni.

7. Omejite vnos sladkorja, saj ta prispeva k debelosti, sladkorni bolezni in srčnim boleznim. Poskusite zmanjšati vnos sladkih pijač, sladkarij, peciva in drugih visoko sladkih živil.

8. Zagotovite si dovolj kakovostnega spanja. Pomanjkanje spanja lahko poveča tveganje za srčne bolezni. Poskusite vzdrževati reden spalni urnik in ustvariti udobno okolje za spanje.

9. Zagotovite svojemu srcu zadosten vnos kvalitetnih omega 3 maščobnih kislin(link na blog o kvalitetnih omega 3?)! DHK in EPK sta dve izmed maščobnih kislin, zanju pa je znanstveno dokazano, da vplivata na zdravje srca, saj:

- prispevata k vzdrževanju normalnih ravni krvnega tlaka,
- prispevata k vzdrževanju normalnih vrednosti trigliceridov v krvi,
- prispevata k normalnemu delovanju srca.

Ker je z običajno prehrano težko zadostiti potrebam po omega 3 maščobnih kislinah, priporočamo, da poskrbite za dodaten vnos s prehranskim dodatkom. Pomembno je, da ima ta visoko koncentracijo EPK in DHK, obenem pa naj bodo v trigliceridni obliki – ta se namreč maksimalno absorbira (za razliko od etil estrov) in zagotavlja, da vaše telo zares dobi to, kar ste kupili.

10. Za dodatno zaščito srca lahko poskrbite tudi z astaksantinom – gre za močan antioksidant, ki ima številne prednosti za zdravje srca.

Antioksidativno delovanje: astaksantin je izjemno močan antioksidant, kar pomeni, da pomaga zmanjševati oksidativni stres v telesu. Oksidativni stres lahko povzroči poškodbe celic, vključno s celicami srca, in prispeva k razvoju srčnih bolezni. Astaksantin lahko pomaga zmanjšati oksidativni stres in ščiti srčno tkivo.

Protivnetno delovanje: astaksantin ima protivnetne lastnosti in lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu. Zmanjšanje vnetja lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za srčne bolezni.

Izboljšanje lipidnega profila: astaksantin lahko poveča raven "dobrega" HDL holesterola, medtem ko zmanjšuje raven "slabega" LDL holesterola. To pomaga uravnotežiti lipidni profil v telesu in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

Izboljšanje cirkulacije: astaksantin ima lahko koristen učinek na cirkulacijo krvi. Lahko poveča pretok krvi in izboljša delovanje krvnih žil, kar prispeva k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Vaše srce si bo poleg občutkov in vašega razpoloženja zapomnilo tudi, koliko truda ste vložili v njegovo zdravje. Zato je ključno, da si vzamete čas in poskrbite za svoje srce, saj vam le to omogoča dolgo, polno življenje, prežeto s srečo in vitalnostjo.

Sprejmite zdrave življenjske odločitve, saj je vaše srce neprecenljivo in si zasluži najboljšo možno skrb.

Junij, 2023
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio