Ne zamudite
posebnih ponudb, novosti
in promocijskih kuponov!

Prijavite se na naše novice in obenem pridobite
5% popust na vaše prvo naročilo.

Popust velja za nakup vseh izdelkov iz redne ponudbe.
Ne velja za izdelke v akcijskih ponudbah in paketih.

Izpolnite obrazec za prenos brezplačne e-knjige



Pridobite 5% POPUSTA ob naslednjem nakupu.
Prijavite se na e-novice in ob zaključku nakupa pridobite 5% popust ob naslednjem nakupu.

Želim se prijaviti   Ne želim se prijaviti
Celostna
obravnava
Brezplačno
svetovanje
Brezplačna
poštnina nad 50 €
Dostop do izvidov

Zbogom alergije in intolerance na živila


Tudi vas občasno mučijo utrujenost, težave s koncentracijo in spominom, napihnjenost, driske, glavoboli, bolečine v sklepih in mišicah, odvečni kilogrami? Vse to so lahko simptomi intolerance na določeno hrano, ki so v zahodnem svetu vse bolj pogoste. Sedanje raziskave so v zadnjih desetletjih potrdile tudi povečanje prehranskih alergij. Poglejmo razlike.

Pri alergijah gre vedno za odziv našega imunskega sistema na določeno živilo. Nastajati začnejo protitelesca (najpogosteje IgE) in visoke količine histamina. Pojavijo se izpuščaji, srbečica, zatekanje ustnic, jezika, slabost, bolečine v trebuhu, driska ipd. V najhujši obliki nastopi življenjsko ogrožajoča anafilaksija. Alergijska reakcija se najpogosteje sproži v nekaj minutah oz. do dveh ur po zaužitju relativno majhne količine alergena.
 
Pri intoleranci ne gre za imunski odziv, saj nastanejo zaradi pomanjkanja prebavnih encimov v črevesju, farmakoloških in drugih vzrokov. Ker so simptomi nejasno izraženi in se lahko pojavijo tudi po več dneh, jih pogosto ne povežemo z določeno hrano, ki jih dejansko sproža. Najpogostejše prehranske intolerance so intolerance na gluten, kazein in laktozo.
 
Kaj vpliva na pojav intoleranc in alergij?
 
Že Hipokrat je dejal, da vse bolezni izhajajo iz črevesja. Si lahko zamišljate, da v našem črevesju prebiva do dva kilograma raznovrstnih mikroorganizmov – bakterij, virusov, gliv, ki tvorijo t.i. mikrobioto? Uravnotežena in pestra mikrobiota je temelj zdravja. Ko se ravnovesje med dobrimi in škodljivimi mikroorganizmi poruši in odstotek škodljivih naraste, govorimo o disbiozi. K razvoju disbioze med drugim pripomore stres, neustrezna prehrana, številna zdravila, paraziti in staranje.
 
Črevesna sluznica tako izgubi svojo zaščito, nastanejo površinska vnetja sluznice, ki lahko napredujejo v previsoko prepustnost črevesne stene - prepustno črevo / Leaky gut. V funkcionalni in biološki medicini temu posvečajo veliko pozornosti, saj je to začetna faza preko 80% kroničnih obolenj. Ob previsoki prepustnosti stene se tesni stiki med celicami odprejo preširoko in tako omogočijo, da poleg hranil v krvni obtok prehajajo tudi večji delčki iz črevesja – razni toksini, velike molekule (npr. beljakovine, neprebavljeni delčki hrane) ipd. Naše telo se na vsiljivce seveda odzove z alarmom, saj jih je potrebno odstraniti oz. uničiti. Odzivi se odražajo kot alergije, kronična vnetja, težave z živčevjem, hiperaktivnost…
 
Kako si lahko učinkovito pomagamo?
 
Zagotovo takšna stanja zahtevajo celovit pristop.
  1. V prvi fazi je potrebno iz prehrane izločiti alergene in se izogibati hrani, ki deluje vnetno in slabi imunski sistem. To so predvsem procesirana živila, sladkor, umetni dodatki in gluten.
  2. Sledi obnova in uglasitev mikrobiote, vzpostavitev ponovnega ravnovesja med črevesnimi prebivalci in predvsem naselitev čim bolj pestrih sevov efektivnih mikroorganizmov, dodajanje ključnih encimov, vitaminov, mineralov.
  3. regeneracija črevesne stene in zmanjšanje vnetij je nujno za vzpostavitev normalne prepustnosti in okrepitev imunskega sistema. Pri tem izjemno pomagajo biorazpoložljivi polifenoli kot so kvercetin, kurkumin, resveratrol kot tudi vitamini A, C, E in B ter kakovostne omega-3 maščobne kisline.
Četudi z omenjenimi ukrepi dosežemo izjemna, tudi popolna izboljšanja tako pri intolerancah kot alergijah, je nujno uvesti ključne spremembe v smeri bolj zdravega načina življenja (uravnotežena prehrana, več gibanja, manj stresa,…), sicer se težave lahko hitro vrnejo.
 
A Vzrok za pojav prehranskih intoleranc in alergij je v nezdravem črevesju oz. neuravnovešeni črevesni mikrobioti.
 
B Ob previsoki prepustnosti črevesne stene v naš krvni obtok prehajajo tudi večji delčki neprebavljene hrane, proteinov, toksinov ipd. iz črevesja, ki sprožijo odzive, kot so alergije, vnetja, ipd.
 
C Rešitve so celostne, zajemajo pa obnovo črevesne mikrobiote, regeneracijo črevesne stene, zmanjšanje vnetij, krepitev imunskega sistema in zdrav življenjski slog. 
Copyright Eubioma © 2020   |   Pravno obvestilo   |   Uporaba piškotkov
Izdelava: MMStudio